Juoksu on nopeiden askelten taajuus, joka suoritettuna saa kehon taipumaan kellumaan, koska vain yksi jalka on kerrallaan maassa. Yleisurheilussa juoksu jaetaan viiteen lajiin, jotka ovat lyhyen matkan juoksu, keskimatkajuoksu, pitkän matkan juoksu, aitajuoksu ja viestijuoksu. Jokaisella juoksutyypillä on erilaiset tekniikat ja säännöt. Tässä on sinulle kattavampi selitys.

Juokseminen yleisurheilussa

Juoksulajit voidaan jakaa viiteen, seuraavassa on kunkin haaran selitys ja erot.

1. Lyhyen matkan juoksu

Lyhyen matkan juoksu alkaa kyykkylähdöllä Lyhyen matkan juoksu on yksi urheilullisen juoksuhaaroista, joilla kilpaillaan 100 m, 200 m ja 400 m matkoilla. Lyhyen matkan juoksussa kilpailevat ihmiset juoksevat täydellä nopeudella (sprintti), joten tätä kilpailua kutsutaan usein myös sprintiksi. Lyhyen matkan kilpailussa lähtötekniikkana käytetään kyykkylähtöä ja juoksijoiden on asetettava jalat lähtöpaikalle ennen ottelun alkua. Erotuomari antaa asteittaisen signaalin, nimittäin "Will", "Ready" ja "Yes". Signaali "Kyllä" voidaan antaa myös laukauksella. Jokaisessa vihjeen vaiheessa juoksija muuttaa kehon asentoa alussa täysin kyykkystä asteittain nousevaan. Kun sana "Kyllä" tai laukaus kuuluu, juoksija alkaa juosta. Juoksukilpailuissa lähtötekniikka on erittäin tärkeä vaihe. Sillä jos juoksija tekee kolme virhettä lähdössä, hänet voidaan sulkea pois kilpailusta. Lyhyen matkan juoksukilpailu suurkilpailuissa ajetaan neljässä vaiheessa, jotka ovat ensimmäinen kierros, toinen kierros, välierät ja viimeinen kierros.

2. Keskimatkan juoksu

Keskimatkan kilpailut ovat 800 tai 1500 m. Seuraava juoksuala on keskimatkajuoksu. Yleisurheilussa keskimatkajuoksu on jaettu kahteen matkaan, 800 metriin ja 1500 metriin. 800 metrin juoksussa tekniikkana on kyykkylähtö. Sillä välin pitemmällä matkalla juoksijat lähtevät seisomaan. Toisin kuin lyhyen matkan juoksijat, jotka voivat käyttää kaikkia voimiaan kilpailun alkaessa, keskimatkan juoksijoiden, etenkin 1500 metrin matkan, on oltava erittäin hyviä kestävyyden ja nopeuden hallinnassa. Seuraavassa on keskipitkän matkan juoksutekniikka, joka on otettava huomioon.
  • Kehon tulee aina olla rento ja rento.
  • Käsivarren heilahdus tulee pitää liian korkealta, kuten lyhyen matkan juoksussa.
  • Juokseessasi nojaa eteenpäin noin 15 astetta pystyviivasta.
  • Kiinteä askelpituus ja reiden eteenpäin suuntautuvan paineen leveys Askelpituuden tulee vastata jalan pituutta.
  • Polvet riittävän kohotettuina (ei niin korkealle kuin sprintti).
Samaan aikaan seisontalähtötekniikka keskimatkan kilpailussa on seuraava.
  • Kun erotuomari antaa signaalin "Valmis", juoksijoiden odotetaan astuvan eteenpäin seisoessaan suoraan lähtöviivan takana.
  • Kun signaali on "valmis", juoksija asettaa vasemman jalkansa eteen ja oikean taakse, mutta ei ole vielä astunut lähtöviivalle. Vartalo on tehty nojautumaan eteenpäin.
  • Signaalista "Kyllä" juoksija alkaa juosta hitaammin.

3. Pitkän matkan juoksu

Pitkän matkan juoksumaraton ajettiin maantiellä Pitkän matkan juoksu yleisurheilussa on juoksukilpailu yli 5000 metrin matkalla. Usein kilpailtuina juoksumatkoina ovat 5 000 metriä, 10 000 metriä ja 42 195 metrin maraton. 5 000 m ja 10 000 m pitkän matkan kilpailut voidaan järjestää stadionin radalla tai moottoritiellä. Maratonin juoksussa yleensä pidetään tien päällä, koska kuljettu matka on hyvin pitkä. Kuten muissakin juoksukilpailuissa, pitkän matkan kilpailuissa voittaja määräytyy nopeimman maaliin pääsyn perusteella. Käytännössä pitkän matkan juoksijan on kuitenkin osattava hyvin hallita energiaansa ja hengitystään voidakseen lopettaa kilpailun hyvin. Koska kilpailu kestää pitkään, on hengitystekniikalla pitkän matkan juoksussa erittäin tärkeä rooli. Etäjuoksijoiden usein käyttämät hengitystekniikat ovat:
  • Hengitys suusta
  • Vatsahengityksen toistuva käyttö
  • Lyhyt, pinnallinen hengitys
  • Hengitä säännöllisesti ja rytmisesti
  • Hallitsee hengitystä kuuntelemalla hengitysääniä
Juokseessaan pitkän matkan juoksijat käyttävät keskijalan ulkopohjaa tukena. Tässä lajissa käytetty lähtö on seisontalähtö.

4. Releajo

Viestijuoksijat luovuttavat mailan seuraavalle juoksijalle Viestijuoksu tai jatkuva juoksu on juoksukilpailu, joka suoritetaan joukkueissa ja jokaisen joukkueen pelaajan on suoritettava tietty matka ennen kuin luovuttaa yhdyssauvan (viestimailan) joukkuetoverilleen. hänen edessään. Tämä prosessi toistetaan useita kertoja, kunnes joukkueen viimeinen juoksija saavuttaa linjan. Viestijuoksujoukkueessa on yleensä neljä juoksijaa, nimittäin ensimmäinen juoksija, toinen juoksija, kolmas juoksija ja neljäs juoksija. Viestijuoksijan määrää voidaan kuitenkin muuttaa kilpailukriteerien mukaan 2, 4, 8 tai enemmän, kunhan määrä on parillinen. Virallisissa kilpailuissa yhdessä joukkueessa kilpailevien viestijuoksijoiden määrä on yleensä 4 henkilöä. Viestikilpailut, joissa kilpaillaan usein, ovat 4 x 100 metriä ja 4 x 400 metriä. Tämä tarkoittaa, että jokaisen joukkueen jäsenen on juostava 100 tai 400 metriä ennen kuin hän lopulta saavuttaa seuraavan aseman olevan joukkuetoverinsa ja antaa viestikapula jatkaa kilpailua. Mailien vastaanottaminen ja antaminen viestikilpailuissa ei voi tapahtua mielivaltaisesti. Seuraavat tunnetut sauvakennon vastaanottotekniikat viestijuoksussa:

• Tapakapula näkemällä (visuaalisesti)

Juoksija, joka saa sauvan, tekee sen lenkkeilemällä ja kääntämällä päätään katsomaan edellisen juoksijan antamaa sauvaa. Sauvan vastaanotto tällä tavalla tapahtuu yleensä 4 x 400 metrin etäisyydellä.

• Tikkujen vastaanottamisen tekniikka olemalla näkemättä (ei-visuaalinen)

Juoksija, joka saa sauvan, tekee sen juoksemalla katsomatta saamaansa keppiä. Tapaa saada maila vastaan ​​katsomatta käytetään yleensä 4 x 100 metrin viestikilpailussa. Lisäksi sauman antaminen ja vastaanottaminen voidaan jakaa myös sen antosuunnan mukaan seuraavasti:

• Tekniikka keppien antamiseen ja vastaanottamiseen alhaalta

Tämä tekniikka suoritetaan yleensä, jos juoksija kantaa keppiä vasemmassa kädessään. Vastaanottaja valmistautuu vastaanottamaan kepin kämmen alaspäin. Ennen sauvan antamista keppiä kantava juoksija heilauttaa sen takaa eteenpäin ja antaa sen alhaalta vastaanottajan kämmenelle päin.

• Tekniikka keppien antamiseen ja vastaanottamiseen ylhäältä

Tässä tekniikassa vastaanottajan kämmen on ylöspäin ja sauman antaja asettaa sauvan vastaanottajan kämmenen suunnan mukaan. Viestikilpailussa vasemmalla kädellä kannettavat mailat hyväksytään myös vasemmalla kädellä ja päinvastoin.

5. Tavoitteen juoksu

Juoksijoiden tulee hypätä maalin yli aitajuoksussa Juoksulajeja, jotka suoritetaan tavoitteen yli hyppäämällä, kutsutaan aitajuoksuksi tai aitajuoksuksi. Kilpailussa on kolme matkaa, eli 100 metriä naisille, 110 metriä miehille ja 400 metriä naisille ja miehille. Yleisurheilukilpailussa kullekin radalle ajetaan 10 aitaa seuraavilla säännöillä:
  • 100 metrin aitajuoksussa etäisyys lähtöpisteestä ensimmäiseen maaliin on 1,13 metriä ja ensimmäisestä maalista toiseen maaliin ja niin edelleen 8,50 metriä. Etäisyys viimeisestä maalista maaliin on 10,50 metriä.
  • 400 metrin aitajuoksussa etäisyys lähtöpaikasta ensimmäiseen maaliin on 1,14 metriä ja ensimmäisestä toiseen maaliin 35 metriä. Etäisyys viimeisestä maalista maaliin on 40 metriä.
Samaan aikaan käytetyssä tavoitteessa on myös tiettyjä sääntöjä, joita on noudatettava, nimittäin:
  • Maalien tulee olla metallia tai muuta sopivaa materiaalia.
  • 100 metrin aitajuoksussa käytettävän maalin korkeus on 0,84 metriä ja 110 metrissä sen tulee olla 1,067 metriä. Naisten 400 metrissä maalikorkeus on 0,762 metriä ja miesten 0,914 metriä.